Verizon най-вероятно ще придобие част от Yahoo за 5 млрд. долара

Verizon най-вероятно ще придобие част от Yahoo за 5 млрд. долара

© Shannon Stapleton, Reuters

Телекомът Verizon е най-вероятният нов собственик на част от бизнеса на Yahoo, съобщава онлайн изданието Re/Code. Според неговите източници преговорите между двете компании вече са приключили и е въпрос на часове сделката, която е на стойност 5 млрд. долара, да бъде обявена официално.


Според информация на агенция Bloomberg стойността на сделката ще е малко над 4.8 млрд. долара. В нея е включен основният интернет бизнес на Yahoo, недвижимото имущество и част от патентите. Компанията Yahoo пък ще запази останалата част от интелектуалната собственост, както и дяловете си в Alibaba и Yahoo Japan, които общо са на стойност от около 40 млрд. долара.


Verizon ще използва бизнеса на Yahoo, за да увеличи аудиторията и клиентите си. Телекомът отдавна има интерес към интернет услугите и така ще получи голямо портфолио от такива заедно с милиони потребители. Преди около година Verizon придоби и AOL за 4.4 млрд. долара. За сега двете компании не коментират темата официално.


Очаква се новината да бъде и краят на Мариса Мейър като изпълнителен директор на Yahoo. Промени се очакват в цялото ръководство, но все още няма конкретна информация. Не е ясно и какво точно ще се случи с останалата част на Yahoo. Сред спекулациите се посочва, че тя може да се насочи към инвестиции в Азия.


Всичко, което трябва да знаете за: